fbpx

Познавате чувството:
често започва с болки в гърлото.

В ежедневието ни има много фактори, които влияят неблагоприятно на нашето гърло. Сухият и климатизиран въздух, който дишаме, както и цигареният дим, могат да имат неблагоприятни последици, както дългото и непрекъснато говорене или пеене. Всички тези фактори увеличават риска от изсушаване на защитния слой на лигавицата и така неговата функция вече не е достатъчно ефективна.

Тогава лигавицата става податлива на атаки от вируси и бактерии. Започват типичните проблеми с гърлото като:

  • дразнеща кашлица и трудно изкашляне
  • пресипналост
  • раздразнени гласни връзки
  • суха и раздразнена лигавица на устната кухина и фаринкса

Тези оплаквания могат да включват също болки в гърлото, затруднено преглъщане или непродуктивна суха кашлица, като например дразнеща кашлица, която е резултат от раздразнена и суха лигавица на устната кухина.

Кой е особено застрашен?

Всички, които разчитат на своя глас в работата, например учители, певци, агенти в контактни центрове или болни от простуда и хора с алергии.

Има максимални ползи за Вашето здраве:

За лигавицата на устната кухина и фаринкса

Един съвсем тънък слой секрет денонощно предпазва лигавицата на устната кухина и фаринкса от вируси. Слюнката също съдържа вещества с антибактериално и антивирусно действие. Освен това тя улеснява дъвченето, преглъщането и говоренето.

Когато защитният слой престане да функционира, започват проблеми с гърлото. Тогава често и гласът отказва. Вие усещате това като първи симптом на настинка или след тежко натоварване на гласа.

Има максимални ползи за Вашето здраве:

Съвети